tirsdag den 5. februar 2013

Tradition og Fornyelse 2013

Aktivitet 1
Tekst 1

Resume af teksten:
"Sms'er ødelægger ikke sproget"
Nogle mener sms´er ødelægger det danske sprog. At vi dansker bliver mere sjusket i den måde vi bruger det danske sprog på. Det mener sprogforsker og direktør for Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, Jørn Lund, dog ikke er tilfældet. Han forklare i en artikkel på TDC´s hjemmeside, at vi dansker sjusker med vores sprog når vi skriver sms´er og e-mail´s, har ingen indflydelse på den måde vi ellers bruger det danske sprog på.
"Det er en myte at sms-sproget påvirker vores traditionelle tale- og skriftsprog...." (Et citat af Jørn Lund)
Det danske sprog har udvilket sig meget den sene tid. Nye ord er kommet ind og gamle ord udgået. Nogle danske ord er sågar erstattet af engelske ord. Jørn Lund mener dog ikke, der er grund til bekymring, for at det engelske sprog bliver en fast bestanddel af det danske sprog.

Det fokuspunkt jeg har tænkt mig, at fremhæve i denne tekst, er det et citat af Jørn Lund. Han udtaler sig i artiklen således:

- Det er en myte at sms-sproget påvirker vores traditionelle tale- og skriftsprog. Det er en helt anden sprogtype, hvor alt er tilladt, og man blander tegn, bogstaver og tal. Der har endnu ikke været nogle tegn på afsmitning, slår han fast.

Jeg giver Jørn Lund ret, jeg mener heller ikke, der er grund til bekymring, over at det vil smitte af på vores traditionelle tale og skriftsprog.
Af egne erfaringer med de to forskellige sprog (sms sproger og det traditionalle skriftsprog), kan jeg godt mærke at sms sproger er det nemmeste, og det der går hurtigst. Jeg behøves ikke tænke så meget over tegnsætning osv, som jeg gør hvis jeg skal skrive en eksamens opgave eksempelvis. Jeg ved der imod også godt hvornår jeg skal bruge det ene "sprog" og hvornår jeg skal bruge det andet "sprog". Og det vigtigste er vel at kunne skilde disse to sprog fra hinanden.!

Er der nogen der kan se nogle negative sider ved det Jørn Lund siger, eller måske ikke er enige og der imod synes at sms sproget ødelægger det danske sprog???

6 kommentarer:

  1. Hej Tine

    Vil gerne give dig ret i og Jørn Lund, at der er forskel på sms-sprog, det talte og skrevne sprog. Jeg mener, at det er en fordel, at børn kan agere i så mange forum som muligt, hvor sproget bliver øvet , og så er det en tradition, der hele tiden er i forandring og derfor er det godt at vi følger med og ikke står tilbage for fremtiden.

    Hilsen Tina

    SvarSlet
  2. Hej Tine...
    Jeg kan også give dig ret i de punkter Jørn Lund skriver. Børn lærer hurtigere at skrive. Jeg er måske lidt gammeldags, når jeg så hentyder til det med tegnsætningen du skriver om. Jeg mener at sms sproget godt kan have en negativ effekt på børn måde at ydtrykke sig på, både mht opgaver og deres et sprog. Ja og så en lille side bemærkning, så er jeg meget tit fuldstændig blank når alle de forkortelser kommer i en sms... eks lol - brb - snz osv...

    camilla :)

    SvarSlet
  3. Hej Tine
    Jeg tænker ikke man kan sige det er dårligt eller godt. Sprog er levende, både det talte og det skrevne. Vi kan ikke styre det, selvom vi meget gerne ville. Sproget følger med udviklingen:
    - Vores måder at stave på er blevet forandret mange gange i løbet de sidste 20 år (fordi folk stavede forkert ...!)
    - Vi har fået ny tegnsætning. (fordi folk satte tegn forkert ...!)

    Jeg synes måske desværre der er en tendens fra den ældre generation, eller den konservative del af befolkningen (her tænker jeg ikke politisk), til at være meget negativ indstillet når tingene forandrer sig. Forandring bliver = dårligt/negativt.
    Forandring og fornyelse er dog det der viser at vi lever og vi udvikler os, og at vi bliver nødt til at tage stilling til, hvad vi selv står for og hvilke signaler vi sender ud, via de udtryk vi gør brug af (slang, sms'er, forkortelser osv.).

    Sprog er mellem mennesker - mennesker udvikler og forandrer sig - det gør sproget også!

    Samtidig er jeg enig i det Jørn Lund skriver (ud fra dit resume) at sms-sproget er et sprog for sig, som man bruger i sms'er og til dels i bestemte miljøer, eller over nettet. Det er lavet for at man bedre kan få plads til alt det man vil skrive, og har man plads så skriver man nok "normalt". Og igen, hvis det smitter af på børn og unges skriftssprog, så er det vel ikke dårligt? Så længe vi formår at udtrykke os og forstå hinanden, så kan jeg ikke se skaden.

    Som jeg engang har fået at vide "hvis der er noget man får behov for/brug for at kunne (som fx at skrive og stave som vi nu engang har aftalt man gør), så lærer du det nok". Hvis børn og unge er en del af et miljø, hvor det kræves af dem at kunne stave korrekt og sætte tegn, så lærer de det og så gør de det! Og hvis ikke, så ændrer vi reglerne så sproget passer til de mennesker der bruger det:)

    Hov det blev vidst en lidt lang kommentar, men tror dansk/nordisk studiet lige kom over mig der - synes sprog er så spændende!

    Sara Mørch

    SvarSlet
  4. Hej!!
    Mange tak for kommentarerne.!!!

    Til Camilla: Ja sms-sproget kan godt have en negativ effekt. Det kan samtidig med at det er lettere at udtrykke sig, også være svært for modparten, at forstå hel præcis hvad der menes. Min opfattelse er at det især kan være svært, når der bruges ironi i sms-sproget!

    Til Sara: Du skriver: Og igen, hvis det smitter af på børn og unges skriftssprog, så er det vel ikke dårligt?
    Mener du med dette, at hvis børn/unge, tager sms-sproget med over i en dansk stil, er det ikke dårligt??? Umidelbart tror jeg ikke, læreren vil synes, det er så heldigt. Kan derimod sagtens følge din tanke gang, med at sproget hele tiden udvikler sig, og at det gør vi også. Tror da også sproget, nok skal udvikle sig i takt med os, men tror nu ikke børn vil kunne tage sms-sproget, med ind i en dansk stil, og så få det godtaget. Men tja måske er jeg forkert på den.!
    Jeg synes, også sprog er spændende :-)

    Tine!!

    SvarSlet
  5. Ja, mener med det at det ikke er dårligt.
    Jeg er tilhænger af fornyelse indenfor sproget. Leg med ordene, vær kreativ. At man, hvis man skriver en dansk stil og skriver SMS sprog, vil få en masse røde streger er rigtigt, men så lærer man af det. Børn og unge skal jo lære at skrive dansk stil, det er en form vi har fundet på, lige som SMS sprog er. Hvis man i en SMS skrev som man ville i en dansk sti,l ville det jo også være galt.

    Det jeg mener er vel at jeg ikke kan se det dårlige i det. Det handler om at lære de unge om forskellige stilarter, og hvis de skriver SMS sprog i en stil, så viser de i det mindste at de bruger sproget. De bruger det ikke i den konventionelle form vi forlanger af dem, men de er da igang. Og når de leger med sproget i sms'erne, så kan vi også lære dem at lege med sproget i en dansk stil - derfor mener jeg ikke det er dårligt, hvis de skriver SMS sprog i en stil, medmindre de gør det gentagne gange, men så er det ikke SMS sproget der er problemet, men den unges evne til at lære hvordan en stil skal skrives, eller lærerens evner til at undervise.
    Vi får også røde streger i en stil hvis vi bruger TALE sproget der, fordi det ikke er meningen. Men vi snakker jo ikke om at det er farligt at snakke sammen af den grund, eller at vi snakker for meget med hinanden, og det går ud over skriftsproget.

    Der er forskellige genre, og det skal vi lære børnene, synes det er unødvendigt at snakke om at SMS sprog er dårligt. Vi skulle hellere se på det som en forbedring af vores sprog. Vi bliver mere effektive i vores kommunikation, da det er hurtigere at skrive i forkortelser end at stave hele ordet ud.
    Vi kan snakke om at manglen på, at læreren har fokus på, at der er et nyt sprog at undervise børnene i er et problem, eller er dårligt, for det er lærerens opgave at lære eleverne at man har forskellige former at udtrykke sig på. Og lære dem hvor og hvordan de gør det, og hvilke konsekvenser og signaler det sender, hvis man bruger en forkert form når man skal kommunikere med andre menenesker.

    Og det sidste handlede om at, når noget lige så langsomt bliver en del af vores hverdag som SMS sprog og vores chat sprog er blevet, vil man begynde at bruge formen i andre sammenhænge end blot SMS/CHAT, dermed mener jeg, at en dag kan det ske, at den del af det sms sprog der bruges kan blive brugt i en dansk stil, men til den tid vil det ikke længere være SMS sprog, men derimod almindeligt dansk.
    Kig fx i retskrivningsordbogen, eller på http://www.dsn.dk/sproghjaelp/dsn.dk, der kommer hele tiden nye ord til. Engang hed det mobiltelefon nu er det normalt at det hedder en mobil. I en stil måtte man førhen ikke skrive gymnasie, det skulle staves gymnasium fordi det kom fra latin(eller græsk:S), nu er der nye regler (fordi vi ikke længere bruger ordet gymnasium) og vi må nu skrive gymnasie også i en stil.
    Derfor kunne det jo tænkes at om tyve år er det i orden at skrive LOL i en stil, fordi det ord måske er blevet en del af vores sprog og vores retskrivning:) Hvis nok folk bruger det i skrift og tale, så bliver det sådan - og det tænker jeg ikke er dårligt.

    Igen et alt for langt indlæg - jeg er bedre til dansk stil formen, en CHAT og SMS formen:P

    Sara

    SvarSlet
  6. Hej alle,
    Interessante betragtninger, meget endda! - Og dejligt provokerende!
    Som holdets "grand OLD man" kan jeg ikke helt bestemme mig for, om jeg er enig i Saras indlæg (men GODT skrevet er det i hvert fald).
    På den ene side kan jeg godt se, at det ikke hjælper at sætte sig ned med korslagte arme og forlange, at nu skal verden stå stille og ikke udvikle sig yderligere. (Både sprogligt og generelt).
    På den anden side har jeg det også temmelig anstrengt med den indstilling der vinder mere og mere indpas, at hvis nogen ikke længere kan finde ud af at gøre en given ting rigtigt, så sænker vi blot niveauet for, hvad der er det rigtige. - Og vupti, dermed bliver det "forkerte" pludselig "rigtigt". Jeg synes grænsen mellem denne holdning og så en generel ligegyldighed let kan blive temmelig udflydende...!
    Jeg ville ihvertfald være MEGET flov, hvis jeg i dag var folkeskolelærer (og havde været det de sidste mange år) for det er da indiskutabelt en national falliterklæring, at vi på den ene side har verdens dyreste folkeskole, og samtidig har produceret generation efter generation, der fx. ikke kan finde ud af, at sætte nutids "r" i udsagnsord!!!!!!!!!!!!
    Her gælder (synes jeg) ikke nogen undskyldning eller henvisning til alm. sprogudvikling - her handler det alene om SJUSK og det skal vi turde indrømme.

    (For dem der måtte ønske hjælp til det omtalte problem, så er der her hjælp at hente):
    http://sproget.dk/raad-og-regler/typiske-problemer/r-problemer
    og
    http://www.youtube.com/watch?v=-97QQs2OjWg
    /Jørgen

    SvarSlet